ש. ספראי כתב:מדוע פרשת האזינו מוגדרת כשירה?
רק בגלל המבנה שלה שנכתב בסגנון שיר?
הרי הפרשה עמוסה בקללות נמרצות על כלל ישראל והבטחה להסתר פנים.
אדם ששומע קללות כאלה, אמור לשיר?
"אין אדם שר שירה אלא מתוך שמחה" (רש"י בערכין בסוגי' דשיר). הלא כן?
רגיל אנוכי לבאר בזה ומסתמא שקדמוני בזה,
עפ"י היערות דבש הידוע
[שמעתיו כמה פעמים מהגאון המופלא לשמו ולזכרו תאות נפש בעל המשמר הלוי זצלה"ה]לבאר דברי הגמ' ששאלה על הפסוק מזמור לדוד בברחו מפני אבשלום בנו, הלא קינה לדוד מיבעי ליה? עונה הגמ' שאמר דוד בתחילה סברתי שכאשר הקב"ה היבטחני שאענש בכך שמתוך ביתי תבא עלי רעה, חשבתי שמא עבד או ממזר, וכעת שרואני שזה בני הרי ש"מזמור לדוד".
וכאן הבן שואל,
הרי ההיפך הוא האמת, וכי מה יותר אסון לאדם שעבד ירצה להורגו או שבנו ירצה להורגו.
וביאר היערות דבש, שישנם ב' דרכים איך הקב"ה מעניש את האדם. אופן אחד שמסיר את ההשגחה הפרטית ממנו ומשאיר אותו לחסדי הטבע. ואופן שני, שנותן לו עונש מידו ית' ממש. והנפ"מ שבאופן הראשון העונש בא כתוצאה מריחוק, ואילו האופן השני העונש בא על ידי קירוב. והסימן לידע באיזה אופן העונש, הוא ע"י שאם הוא עונש שלא מצינו כמותו בסדר הבריאה הרי שע"כ לא ניתן למהלך הבריאה הטבעית, שהרי אין כזה מהלך בסדר הבריאה וע"כ שהיה כאן עונש להדיא מהקב"ה מתוך קירבה ולא מתוך ריחוק.
ומעתה חשש דוד המלך שמא הקב"ה יתן לו עונש ע"י ריחוק, ומזה שבנו אבשלום בא להורגו שאין דבר כזה באופן טבעי, הרי שאדרבא מזה מוכח שהקב"ה לא עזבו גם בעת העונש ולכן אמר מזמור לדוד.
ובקצרה,
זה עומק הפשט גם במה שאמר ריב"ז לאותה ריבה בכתובות סו' ב' "אשריכם ישראל כשאתם עולים וכו' וכשאתם יורדים אתם נמסרים בידי אומה שפלה וכו'" והמהרש"א כבר מעיר על אתר מהו ה"אשריכם" בכך שנמסרים בידי אומה שפלה.
רק ההסבר הוא כנ"ל שאצל כלל ישראל אין באמצע, רק מושגחים בעינא פקיחא מאיתו ית', וכאשר יורדים יש מיד תגובה, ולא סתם תגובה אלא תגובה חריפה כל כך שחייב להיות שזה ממתוך קירבה.
ומעתה זה הפשט גם מדוע האזינו נקראת שירה,
ואדרבא,
לרוב עצמת היסורים המשתקפים בפסוקים שם מוכח שהעונשים יבואו להדיא מאיתו ית' ולא מתוך ריחוק, והסימן לזה שהרי העונשים חריפים מאד שאין דוגמתם מימות עולם.
ובאותה מידה שמזמור לדוד בברחו בפני אבשלום בנו, כך שירת האזינו